Tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást egy pohár céklalé

cékla

Tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást egy pohárnyi céklalé - erre az eredményre jutottak brit orvosok.

A pohár két és fél deciliternyi italt jelent. A bartsi és londoni egyetemek orvosai olyan alanyokon tesztelték a cékla hatását, akiknek magas a vérnyomásuk. Az adatok szerint a zöldség leve órákra lejjebb viszi a vérnyomást, sőt, még másnap is jelentkezik hatása. Mindez a benne lévő nitrátnak köszönhető.

"Meglepődtünk, hogy milyen kevés nitrát elég ilyen jelentős hatáshoz" - idézte a BBC a vizsgálat egyik orvosát, Amrita Ahluwaliát.

A céklalevet ivók meglepődésének megelőzése végett hozzátette, hogy a vizelet rózsaszínűre színeződhet.

A nitrát a talajban fordul elő, a zöldségek a gyökérzetük révén szívják magukba, hogy jobban növekedhessenek.

MTI 2013. április 16.

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy élő látogató vagy robot szeretne-e belépni.